Zuleikatårta

 
Ugn: 175 grader
 
1 ½ dl (100 g) sötmandel (elr 100 g mandelmjöl)
3 äggvitor
1 dl strösocker
 
Garnering:
3 äggulor
3/4 dl strösocker 
2 dl vispgrädde (laktosfritt)
50 g margarin (mjölkfritt)
½ påse (50 g) mandelspån, hackad mandel elr mandelmjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra och bröa en form. 
Skålla eventuellt mandeln och mal den. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandeln och sockret. Vänd ner vitorna försiktigt i mandeln och sockret. Bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min. Låt kakan svalna. 
Blanda äggulor, strösocker, grädde och margarin i en kastrull. Sjud krämen tills den är tjock under kraftig omrörning. 
Låt krämen svalna lite. Häll den sen över kakan.
Garnera med hackad, rostad, tunna skivor av mandel elr mandelmjöl. 
Kakan är godast kall. 
 
 
 
 
(ska vara hackad mandel ovanpå men hade inget så fick bli Mandelmjöl istället
 
 
 
Mandelmjöl kan användas istället för mandel och det är ett bra och glutenfritt alternativ. 
 
 
 
 
 
//DanielleMörtsell , 
 
 

Tigerkaka

 
Ugn: 175 grader
 
200 g margarin (mjölkfritt)
2 ½ dl strösocker
3 ägg 
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde elr mjölk (laktosfritt)
 
Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker elr rivet skal av ½ - 1 citron elr apelsin
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form, ca 1 ½ liter.
Vispa ihop margarin och strösocker pösigt. 
Blanda ner ett ägg i taget medans du vispar smeten. 
Tillsätt mjölet, blandat med bakpulvret, och vätskan. 
Lägg ca 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon. 
Smaksätt den andra delen av smeten med vaniljsockret eller citron/apelsinskal. 
Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sen den mörka smeten ovanpå, sen resten av den ljusa smeten ovanpå de. Dra med en gaffel genom smeten så att kakan får ett marmorerat utseende. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. 
 
 
 
 
 
 
//DanielleMörtsell , 
 
 

Hallongrottor, Drömmar, Chokladbollar, Knäckkakor och Chokladkakor !

Hallongrottor 
 
ca 20 st                                   Ugn: 175 grader
 
200 g margarin (mjölkfritt)
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl 
1 dl sylt
 
Blanda ihop margarin, strösocker och vetemjöl med träslev eller fingrar. Rulla ihop degen till små bollar, lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper och gör en grop med fingertoppen i mitten av bollen. Klicka ner lite sylt i gropen och grädda i mitten av ugnen i ca 14 min. 
 
 
 
 
Drömmar 
 
ca 50 st                                  Ugn: 150 grader
 
100 g margarin (mjölkfritt)
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl 
 
 
Blanda ihop margarin, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite åt gången, blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner det och resterande mjöl i degen. Gör små bollar av degen och rulla ihop, lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper och platta till bollarna lite lätt. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. 
 
 
 
Chokladbollar
 
ca 20 st 
 
pärlsocker
100 g margarin (mjölkfritt)
1 msk kakao
4 msk strösocker
3 dl havregryn
1 msk kaffe 
 
Blanda ihop margarin, kakao, strösocker, havregryn och kaffe till en smidig deg. Rulla degen till små bollar och rulla dem i pärlsocker. 
 
 
 
Knäckkakor
 
ca 25 st                             Ugn: 175 grader 
 
100 g rumstempererat margarin (mjölkfritt)
1 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap 
1 tsk bakpulver
2 ½ dl vetemjöl 
 
Blanda ihop margarin och socker poröst i en bunke med en träslev eller fingrarna. Blanda ner vaniljsocker, sirap och bakpulver. Tillsätt till sist mjölet, blanda ihop till en grynig deg. Dela degen i två-tre delar, rulla ut dem till tumtjocka längder, lägg på en smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till med en gaffel så dem får randiga mönster ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Skär kakan sedan i sneda bitar. 
 
 
 
Chokladkakor 
 
ca 25 st                          Ugn: 175 grader
 
100 g rumstempererat margarin (mjölkfritt)
2 msk strösocker
1 msk kakao
2 krm kanel
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl 
pärlsocker
 
Blanda ihop margarin och socker poröst i en bunke med träslev eller fingrar. Blanda ner kakao, kanel, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ihop till en smulig deg. Gör degen till små bollar, doppa ovansidan i pärlsocker och platta till. Lägg kakorna på en smord plåt eller bakplåtspapper med pärlsockret på kakorna uppåt. Grädda mitten av ugnen i ca 12 min. 
 
(kakorna på bilden ser brända ut, men dem är ej det)
 
 
 
 
//DanielleMörtsell , 
 
 

Gluten och laktosfri kladdkaka!

Hej!
Nu är jag igång med att baka igen, är som illa tvungen p.g.a. att det är mitt projektarbete och skolan har börjat om.... suck, 
Såååå..! Idag har jag gjort en kladdkaka som är både gluten och laktosfri, vilket passar väldigt bra med tanke på att en av mina syskon nu är gluten medan några av de andra inte klarar laktos. 
 
 
 
Receptet (samma som tidigare men bara ändrat mjöl) :
 
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl mjöl (bytte ut mot Lailas glutenfria mjölmix)
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver 
1 krm salt
50 gr margarin (milda mjölkfritt)
 
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175).
Smöra och bröa en form.
Smält margarinet.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll ner resten av dom torra ingredienserna och margarinet, vispa ihop.
Häll ner smeten i formen och placera i mitten av ugnen och grädda i ca 15-20 min, beroende på hur kladdig man vill ha den. Sen är den färdig att servera !
 
 
 

 
 
 
 
De margarin jag använde ser ut såhär              
och det finns att köpa på affären. 
 
 
 
 
 
Mjölet jag använde mig av ser ut på detta vis  
tro det finns att köpa på de flesta mataffärer. Finns också andra sorter av glutenfritt mjöl, just detta var den vi hade hemma just nu. 
 
En del tycker att t.ex. kladdkakan börjar smaka annars om man använder glutenfritt mjöl, men de tycker inte jag, tycker den blir lika god som med vanligt mjöl. Vet inte hur det är med andra bakverk om man använder sig av glutenmjölet, men kladdkakan är då mums !
 
 
 
//DanielleMörtsell , 
 
 

Kokostoppar & Mormor Bärta's muffins =)


Kokostoppar (mjölk och glutenfri):

Ugn: 175 grader

50 g margarin (mjölkfritt)
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5-6 dl (200 g) riven kokos

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält margarinet.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Rör ner margarinet och kokos, och låt smeten stå och svälla en stund.
Klicka ut smeten i lagom stora högar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min.





Man kan också göra som jag gjorde på hälften av kokostopparna,
jag smälte choklad och rippla över kakorna.





Mormor Bärta's muffins:

Ugn: 175 grader

Smet:

2 ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g margarin (mjölkfritt)
1 dl mjölk (laktosfritt)
vaniljsocker (mängd efter smak)

Topping:

2 dl havregryn
2 dl riven kokos
100 g margarin (mjölkfritt)
1 dl strösocker


Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en plåt och fyll med bullformar.
Smält margarinet och häll ner mjölken.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Vispa ner resten av dom torra ingredienserna samt margarinet och mjölken.
Fördela smeten i formarna.

Smält margarinet till toppingen.
Då margarinet är smält så blanda ner kokos, strösocker och havregryn.
Fördela toppingen på smeten i formarna.
Grädda muffinsarna längre ner i ugn tills dom har fått en gyllenbrun färg.









//DanielleMörtsell ,


Banankaka =)


Ugn: 175 grader

1oo g margarin (mjölkfritt)
2 1/4 dl strösocker
3 st bananer
2 ägg
3 3/4 dl mjöl
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk (laktosfritt)


Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form.
Smält margarinet och häll ner mjölken.
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner resten av dom torra ingredienserna + margarinet och mjölken.
Mosa bananerna och blanda ner dom i smeten.
Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i ca 40-50 min.















//DanielleMörtsell ,


Äppelkaka =)


Ugn: 175 grader

2 ägg
1 ½ - 2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g margarin (mjölkfritt)
1 dl mjölk (laktosfri)
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 äpplen


Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en avlång form.
Smält margarinet och blanda i mjölken (för att margarinet ska svalna lite).
Vispa ägg och strösocker pösigt.
Blanda ner resten av dom torra ingredienserna + margarinet och mjölken och vispa ordentligt.
Riv två äpplen och vispa ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i ca 35-45 min.












//DanielleMörtsell ,


Kladdkaka =)



Kladdkaka är en av mina favoriter då det gälller sötsaker,
men jag kan aldrig äta mer än 1 bit innan jag mår extremt illa (magen klarar inte söta saker).
Igår bakade jag en kladdkaka till de att min lillebror fyller 13 år idag,
så här kommer receptet :







Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175).
Smöra och bröa en form.
Smält margarinet.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll ner resten av dom torra ingredienserna och margarinet, vispa ihop.
Häll ner smeten i formen och placera i mitten av ugnen och grädda i ca 17-20 min, beroende på hur kladdig man vill ha den. Sen är den färdig att servera !






På denna kladdkaka skivade jag nougat ovanpå direkt den kom ut ugnen så nougaten smälte.





//DanielleMörtsell ,





Kladdmuffins & Scones


Kladdmuffins :


Ugn: 200 grader

100 g margarin (mjölkfritt)
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Smält margarinet.
Vispa ihop ägg och strösocker pösigt. Tillsätt resten av dom torra ingredienserna och margarinet och vispa ihop.
Fördela smeten i bullformar (ca 1/3 av formen) och grädda i mitten av ugn i 7-10 minuter, beroende på hur kladdiga man vill att dom ska vara.








Scones :

Ugn: 220 grader

6 1/4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
½ dl riven ost (valfritt)
2 ½ dl mjölk (laktosfri)
1 ägg
3 msk olja

Blanda ihop alla torra ingredienser inklusive osten. Rör ner mjölken, ägget och oljan samtidigt och rör ihop.
Dela upp degen i ca 12 bitar eller gör den till en enda stor bulle, lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda ungefär i mitten av ugn till bullarna fått en gyllenbrun färg sen är dom färdiga att äta!










//DanielleMörtsell ,


Bakning!

Hejhopp!

Nu har jag kommit igång lite och tagit steget att börja baka!
Igårkväll var jag hos Elina och vi bakade till hennes familj inför julen, ska nu lägga upp recepten på dom två saker vi bakade och några halvkonstiga bilder på bakningen och oss.



Dumlekakor:

Ugn: 175 grader

1 påse dumle
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g margarin

Skär itu dumlekolorna på mitten, och smält margarinet.
Blanda ihop dom torra igredienserna och rör sen ner margarinet så det inte blir några klumpar.
Lägg dumlehalvorna i formar och lägg över lite deg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.








Här var dom klar!



Kladdkaka med kokos smorsel:


Ugn: 200 grader

Smet:

4 ägg
6 dl strösocker
150 g margarin
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl mjöl

Topping:

200 g kokos
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 ½ dl grädde
75 g margarin

Smält margarinet.
Vispa strösocker och ägg poröst, blanda ner alla torra igredienser och margarinet och vispa ihop.
Häll ner smeten i en långpanna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.

Under tiden kakan är i ugnen så blanda ihop alla ingredienser till toppingen och koka ihop i ca 5 min.
Direkt kakan kommer ur ugnen så häll kokosen över kakan och fördela jämnt över hela.
Grädda kakan i ca 10 min till.
Då kakan svalnat lite så skär upp den i rutor och den är färdig att äta!







Kakan är klar !







//DanielleMörtsell,




Nightyyy..

Nu ligger jag här i sängen och tänkte skriva ett inlägg nu då jag lix ändå inte kan sova pga magont, så jag tänkte alltså berätta vad jag åt till middag även om jag inte har någon bild!

Dagens middag skulle igentligen blivit fisk och potatis av något slag, men mamma kom på att hon inte hade någon potatis och var ganska stressad så det blev fisk i currysås med ris till, supergott,! Smakade typ kyckling. 
Skulle jag ha vetat receptet skulle jag ha skrivit ner det, men det var som sagt mamma som stod för matlagningen och jag har ingen aning om hur hon gjorde.

Imorgon är det lucia och då blir det lussebullar till fika på skolan, mums !



(Bild tagen från google)






//DanielleMörtsell,


Första inlägget!

Hejsan!

Nu har jag startat upp en blogg igen, men denna gång som projektarbete.
Hade igentligen tänkt göra en receptbok men kände det skulle bli ganska komplicerat med tanke på hur mycket det är i skolan redan som det är, så Tina gav förslag att jag skulle göra en blogg istället, vilket jag tyckte lät som en bra idé!
Så i denna blogg ska jag alltså skriva om mat, bakning, osv. Ska skriva ner recept och lägga ut bilder på det jag bakat och lagat till middag, eller det som någon jag känner lagat och jag smakat ! Allt kommer i princip handla om mat i någon form, iome att det är mitt projektarbete.

Hoppas att någon kommer att läsa och få hjälp i deras bakning och matlagning, det är ju därför jag gör detta!
P.S. nästan allt kommer vara laktosfritt!

Kan ju göra detta första inlägg lite mer roligt och lägga ut bild på en maträtt som vi åt förra veckan.
Vi skulle alltså äta fisk i hollandaisesås, men en av mina systrar busade lite med karamellfärgen så fisken kom att se ut såhär :







//DanielleMörtsell,


Testing testing :)

Hej hopp här testas det :) /tina

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0